Your address will show here +12 34 56 78
اهلا وسهلا و مرحبا بكم

LAMAN ABU ANAS MADANI

Raudhah Perkongsian Ilmu & Pengembangan Wacana

Anugerah
D.J.M.K

Darjah Dato’ Paduka Jiwa Mahkota, Yang Amat Mulia Al-Ismaili II) dari Tuanku Al-Sultan Kelantan, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad ke-V (2016).

Musyrif
MADRASAH MUHAMMADIAH

Dato' Dr Abdul Basit kini menerajui Madrasah Muhammadiah, Pondok Sungai Durian yang diasaskan oleh Almarhum Tuan Guru Haji Abdul Rahman sejak tahun 1958.

Abu Anas Madani
PENDAKWAH

Dato' Dr. Abdul Basit merupakan seorang yang aktif dalam bidang dakwah melalui penulisan, kuliah-kuliah, dan pembentangan kertas kerja di seminar-seminar. Selain muncul dalam rancangan keagamaan di TV.

MADRASAH MUHAMMADIAH Pondok Sungai Durian 18000 Kuala Krai Kelantan Darul Naim

Nama Pondok Sungai Durian memang tidak dapat dipisahkan dari sejarah pendidikan dan penyebaran ilmu di Kelantan khususnya dan nusantara amnya. Dan Pondok Sungai Durian telah dianugerahkan pondok terbaik (tempat pertama) oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan, sempena majlis sambutan Hijratul Rasul SAW peringkat negeri Kelantan, yang disempurnakan oleh KDYMM Tuanku Al-Sultan Kelantan pada tahun 1422, 1423, 1424 dan 1429 Hijriah.

KARYA TERBARU ABU ANAS MADANI

  • Digandingkan dengan edisi pengalihan kepada bahasa Melayu moden supaya lebih mudah difahami oleh generasi baharu memandangkan ia menggunakan bahasa Melayu Patani lama.

  • Merangkumkan isi kitab dan perbahasan dengan bahasa yang lebih jelas dan mudah dihadam. Menerangkan secara terperinci tentang kepentingan solat dan kedudukannya dalam diri setiap insan.

  • Menampilkan ulasan ringkas pentahqiq yang berwibawa, Dr. Abdul Basit Abdul Rahman yang membawakan sumber asal pengambilan pengarang, dalil-dalil serta takhrij hadis serta ulasan ulama muktabar daripada pelbagai sumber dan sebagainya.

  • Sesuai dijadikan panduan dan rujukan dalam kehidupan, begitu juga di kelas-kelas pengajian dan di mana-mana sahaja anda berada.

MUNYATUL MUSOLLI

Buku Munyatul Musolli ini membicarakan perkara-perkara asas tentang solat berdasarkan mazhab Imam Syafi‘i. Risalah ini turut diselitkan dengan perbahasan tanggungjawab pemimpin yang disadur daripada kitab Siraj al-Muluk. Sementara itu, di akhir kitab ini disertakan juga kitab al- Bahjah al Mardhiyyah yang membicarakan persoalan perihal imam dan makmum.

YOUTUBE

Nama saluran Koleksi Dar Taibah & Abu Anas Madani

BLOG

Tulisan Abu Anas Madani http://abuanasmadani.blogspot.my

MAJALAH AL USTAZ

Dato' Dr Abdul Basit juga adalah panel penulis majalah Al Ustaz.

MAJALAH SOLUSI

Dato' Dr Abdul Basit adalah panel penulis majalah terbitan Telaga Biru.

INFORMASI TERKINI

anugerah

ANUGERAH PINGAT DJMK 2016

Disember 20, 2016

KUALA LUMPUR: Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri mengucapkan tahniah kepada Musyrif Pondok Sungai Durian, Dr Abdul Basit Ab...

Sirah

Memperingati Maulid Nabi s.a.w – Pro & Kontra.

Disember 20, 2016

بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله الذي بعث محمداً صلى الله عليه وسلم بين يدي الساعة بشيراً ونذيرًا، وداعياً إلى الله بإذنه وسراجاً منيرًا، بعثه رحمةً ل...

haji

Catatan Rehlah Haji Abu Anas Madani 1437H (01).

Disember 20, 2016

بسم الله الرحمن الرحيموبه نستعين على أمور الدنيا والدين، وبعد.Rehlah “Dhuyuf Ar-Rahman” menuju ke Tanah Suci dengan hati yang ikhlas, sema...

Sirah

Hadith Al-Ifki (Tuduhan ~Palsu) Suatu Pengajaran

Julai 25, 2013

Hadis Al-Ifki (Tuduhan ~Palsu) Suatu PengajaranOleh: Abu Anas MadaniBismillahirrahmanirrahim.Al-hamdulillah, wassolatu wassalamu ‘ala rasulillah wa‘al...

Sirah

Mu’jizat Al-Isra’ & Al-Mi’raj dari Kitab Ar-Rahiq Al-Makhtum

Mei 16, 2013

بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين القائل:{السُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْ...

Tajuk tajuk karya

Karya Terjemahan

Terjemahan Makalah

Karya Diterbitkann

BUKU SEJARAH MAKKAH

Buku yang disarankan untuk semua Muslim khasnya jemaah haji dan umrah.

WAKAF PONDOK SUNGAI DURIAN

  • 03-072-01-0119839 (Bank Islam)

  • 03-072-01-0118116 (Bank Islam)

  • 03-072-01-0112942 (Bank Islam)

  • 03-072-01-0124510 (Bank Islam)

VIDEO ABU ANAS MADANI