browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kuliah

10 Sebab Meraih Mahabbah kasih Allah Azza wajalla kepada hamba-Nya

Meraih Mahabbah Cinta Allah Alhamdulillah al-Faqir Abu Anas Madani telah selesai syarah Sepuluh Sebab Untuk Mendapat Mahabbah Atau Kasih Allah Subhanahu wa Ta’ala melalui kitab ini serta beberapa tambahan dan huraian. Lihat link huraian Bahasa Arab di: الأسباب الموجبة لمحبة الله http://www.saaid.net/rasael/81.htm الأسباب العشرة الموجبة لمحبة الله http://www.kalemat.org/sections.php?so=va&aid=234 Sepuluh sebab atau cara ini disebut oleh Sheikh Ibnu Al-Qayyim … Continue reading »

Categories: Akhlak, Audio - Video, Kuliah | Tags: , , , | Leave a comment

Kuliah, Tazkirah & khutbah Ramadhan 1434H; Rahsia Orang Yang Mencintai Allah SWT

Alhamdulillah, di ambang Ramadhan dan sepanjang bulan Ramadhan tahun ini ana telah  menyampaikan tazkirah dan kuliah berkaitan dengan puasa dan kelebihan Ramadhan serta beberapa panduan atau tip untuk mengisi bekas yang disediakan bagi memperbanyakkan ibadat dan bertaqarrub kepada Allah sebanyak mungkin dalam bulan yang mulia ini. Ketika sedang mencari idea untuk dijadikan silibus atau muqarrar … Continue reading »

Categories: Audio - Video, Kuliah, Tazkirah | Tags: , , , , , , , , , , | Leave a comment

Syarah Kitab Mestika Hadis [MP3] Muqaddimah, Jilid 1 & 2

  113 Siri kuliah lengkap Kitab Mastika hadis Muqaddimah, Jilid 1 dan Jilid 2 ke mediafire & hulkshare.  Kitab Mastika Hadis dikeluarkan oleh Jabatan Perdana Menteri (JPM), mengandungi 3 Jilid. Bahagian Muqaddimah, Jilid 1 dan Jilid 3. Kitab Mastika Hadis boleh didapati secara online di laman web JAKIM: http://www.islam.gov.my/dircportal/hadith.htm Rakaman MP3 113 siri di: http://www.mymaktabaty.com/2013/01/update-512013-dr-abdul-basit-abdul.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook Siri … Continue reading »

Categories: Kuliah, Mestika Hadis | Tags: , , , , , , , , , | Leave a comment

Syarah Kitab Munyah al-Musalli – منية المصلي

Alhamdulillah, Abu Anas telah diberi peluang menyampaikan ilmu di Dewan Syarahan Utama, Masjid Negara Kuala Lumpur, setiap hari Sabu minggu ke 2, bermula pada Hari Sabtu 8 Oktober 2011. Jam 9-11 Pagi.  Rakaman MP3 Kuliah Musolli di Radio IKIM (Pondok Warisan): Ustaz Abdul Basit – Pondok Warisan IKIM (Munyatul Musalli) Siri 01 – 20 http://www.mediafire.com/?o444k94907qb797 … Continue reading »

Categories: Audio - Video, Kuliah, Munyatul Musalli | Tags: , , , , , , , , , | Leave a comment

Fiqh Berinteraksi Sesama Manusia – فقه التعامل مع الناس

[Huraian Fiqh Bermuamalah sesama makhluk ini telah diambil dari kitab ini http://www.m09m.com/vb/t284231.html#.UE86A_WsxLg] Menghidupkan Fiqh Muamalah di kalangan manusia, samada sesama orang Islam atau dengan non Muslim hatta dengan haiwan dan alam sekitar adalah merupakan suatu tuntuan, lebih-lebih lagi di zaman terhakisnya akhlaq yang baik atau keperibadian yang mulia di kalangan sebahgian masyarakat. Untuk memenuhi kehendak dan … Continue reading »

Categories: Audio - Video, Kuliah | Tags: , , , , , , , , , | 1 Comment

Syarah Muqaddimah Mestika Hadis [20 Siri]

Alhamdulillah, Abu Anas Madani telah selesai Syarah Muqaddimah Kitab “MESTIKA HADIS RASULULLAH SAW” sebanyak 20 siri di Masjid Bandar Kuala Krai, Kelantan. Bermula Pada Malam Selasa 22 Jun 2009 (Kuliah 2 Minggu Sekali) dan Khatam Pada Malam Selasa 17 Syawal 1431H bersamaan 27/9/2010. Kitab Mestika Hadis di: http://www.islam.gov.my/dircportal/hadith.htm Tempahan VCD-DVD Kuliah di: http://www.dartaibah.com/#ecwid:keywords=mestika&mode=search&offset=0&sort=relevance

Categories: Audio - Video, Kuliah, Mestika Hadis | Tags: , , | Leave a comment

Kuliah Kitab “Musalli” di Radio Ikim.fm

Pengajian Kitab “Musalli” di Radio Ikim.fm Radio ikim.fm akan menyiarkan ruang baru bertajuk “WARISAN”. Kitab pertama akan disiarkan ialah syarah kitab “Munyah Al-Musalli” yang akan dihuraikan oleh: al-faqir ilallah, Abu Anas Madani. Bermula pada Malam Jumaat 9 Julai 2009 Jam 9.00 malam. 2 minggu sekali, berselang dengan program “Duniaku Buku”.  

Categories: Kuliah | Leave a comment

Zikir Selepas solat

Categories: Artikel - Makalah, Munyatul Musalli | Leave a comment